keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kompassiranneke




Muutaman Paracord -rannekkeen Scorpion -punoksella tehtyäni päätin tehdä kompassirannekkeen jollain muulla punoksella. Rannekkeen tein hyvin pitkälti tämän ohjeen mukaan: http://www.instructables.com/id/Woven-paracord-braceletwatchband/step3/Add-the-watch-and-adjust-for-wrist-size/

Tarvikkeet:

- Kaareva kypäräsolki. http://www.shelby.fi/catalog/product_info.php?cPath=33_64_256&products_id=1648
- Kompassi. Se löyty Prismasta KingCamp -merkkisestä avaimenperähärpättimestä jossa samassa oli myös lämpömittari ja lamppu. Pistän linkin avaimenperän kuvaan joka tuskin toimii enää hetken päästä: http://www.prisma.fi/tuotekuvat//originals/51/nthpm6mr8ejc6vt7.jpg
- ParaCord -narua. Tätä löytyy monesta putiikista, mutta käyttämäni 3.18mm halkaisijalla oleva löytyi Pulju.net:stä.

Ruipelon ranteeni ympärysmitta on 17cm, joten päädyin pätkäisemään 270cm mittaisen pätkän ParaCordia. Lopulta tästä jäi yli 30cm + 5cm pätkät.
Sulatin narun pään, jotta narun pujottelu olisi helpompaa, koska muuten ParaCordi purkautuu kuin kiinalainen juna ihmisistä.

Työnnä naru kompassin läpi.






Sen jälkeen sama narunpään solmitaan kuvan mukaisella tavalla naarassolkeen ja lopputulos on viimeisen kuvan mukainen.













Soljesta mittasin 50cm narua lyhyempään pätkään. (lopulta tästä jäi se ylimääräinen 5cm pätkä).






Tämä lyhyempi pätkä ujutetaan kompassin läpi sekä urossoljen läpi kahdesti. Tarkasta että solki on oikein päin.







Myös pitempi pätkä työnnetään uronsoljen läpi kahdesti.
Mittaa nyt että hihna on oikean mittainen. Ranneketta kannattaa sovittaa siihen käteen missä sitä aikoo pitää. Itse tein sen virheen, että sovitin ranneketta vasempaa käteen, vaikka kompassia aion pitää kuitenkin oikeassa kädessä. Koska olen oikeakätinen, niin oikea ranne on paksumpi kuin vasen ranne, joten rannekkeesta tuli turhanki nafti oikeaan käteeni.
Kannataa ottaa huomioon, että hihna pitenee 1-2cm kun ranneke punotaan.

Ujuta molemmat päät kompassin läpi.
Lisäksi molemmat päät työnnetään naarassoljen läpi kahdesti. Lyhyempää pätkää tarvitaan vasta sitten kun koko rannekke on punottu.





Keskimmäiset kaksi narua kannattaa käsitellä yhtenä naruna.
Ensin naru kiepautetaan oikean puoleisen narun yli, keskimmäisten ali ja vasemman yli.






Nyt naru tulee vasemman narun ali ja sitten toistetaan sama kuvio kuin edellä, mutta toiseen suuntaan.








Parin kierroksen jälkeen kannattaa kiristellä löysät pois. Kiristelyä pitää tehdä myös soljen suuntaan.
Ensimmäiset pari-kolme kierrosta ovat vaikeimmat, mutta sitten se alkaa jo luonnistamaan.




Tätä touhua jatketaan niin kauan että saavutetaan kohta johon kompassin halutaan tulevan, yleensä se kai halutaan keskelle ranneketta.






Sitten narun pää viedään kompassin läpi toiselle puolelle.








Homma jatkuu nyt tästä taas kiertämällä vasemman narun yli ja sitten ali ja keskimmäisten yli jne...







Lopuksi naru pujotetaan takapuolelle hihnan keskeltä (vasemman ja keskimmäisten narujen välistä).
Nokkapihdeillä pää vedetään keskimmäisten narujen alle.
 Varmuuden vuoksi neljän narun ali.
 Niinku näin ikkää.
Ylimääräiset pois ja sytkärillä sulatus ja läjään painaminen. Sulatettu pää sulaa hieman kiinni rannekkeeseen. Pään olisi voinut myös työntää punosten alle.
Lyhyemmästä narusta jäi 5cm ja pitemmästä 30cm pätkät yli.
Rannekkeesta tuli lopulta 30cm pitkä.

Lähden nuolen osoittamaan suuntaan.





maanantai 5. elokuuta 2013

Kebnekaise 7/2013 

Askel kepeä kuin kauriilla


22.7.2013 Maanantai

Pakkasin lainaan saamani Fjällrävenin 55 litraisen rinkan, koska en oikein enää luottanut vanhaan jo kerran parsittuun aikoinaan Anttilasta ostettuun Jotoksen rinkkaan. Rinkalle tuli painoa 19kg, puntarina toimi vanhemmilta saatu 70-luvun henkilövaaka. Telttana toimi reissulle varta vasten ostettu Haltin Cavity 2. Teltassa on lähes olematon absidi joten rinkan ajattelin säilyttää teltan sisällä.  Patjana minulla oli puhallettava ilmapatja, koska tiesin ettei Kebnekaisen juurella juuri ole kivetöntä maastoa ja kuitenkin sen verran mukavuuden haluinen olen, että ohut telttapatja sai jäädä kotiin.

23.7.2013 Tiistai

Heräsin kello 7.00 ja matkaan pääsin kello 8.00. Matkalla ennen Överkalixia söin elämäni huonoimman juustohampurilaisen; sämpylät, pihvi, juusto ja normaali majoneesi ja koko kauheus lämmitetty mikrossa. Se siitä viimeisestä herkuttelusta ennen tulevaa pussikeitto+ruisleipä+vesi kuuria.
Väsymys alkoi painamaan kuskin silmää kun kilometri jos toinenkin piti edetä mateluvauhtia tietyömaiden viidakossa, joten pysähdyin Puoltikasvaarassa sijaitsevaan leipomon kahvilaan. Paikan nimeä en tiedä kun kyltissä lukee vain Bageri, Cafè ja Välkommen. No eipä paikasta nimeä tarvikkaan tietää, kunhan tietää mitä asiakas voi sieltä rahalla ostaa. Valitsin vitriinistä silmämääräisesti eniten kaloreita sisältävän leivoksen ja osoitin kassaneidille sormella minkä rähmäpiirakan haluan. Lisäksi kerroin haluavani kahvin hienostuneesti ruotsiksi "kaffe okso". Kassaneiti naputteli hetken kassakonetta ja kertoi hinnaksi "Forty fifty". Ehdin jo miettiä että minkälainen nisu maksaa reilut 40 euroa? Onko leivoksen vehnä ehkä haettu asiasta tehden ko. leivoserään jostain Andien lauhkeimmilta ylängöiltä ja onko marsipaanin leiponeet kimonoon pukeutuneet geishat vai kus.. vedätetäänkö tässä suomi poikaa nyt ihan kaksin käsin. Samassa tajusin, että kruunujahan se neiti haluaa ja niitä se myös saa, Visalla.
Kiiruna
Perillä Nikkaluoktassa vasta klo 17, koska matkalla oli lukuisia tietyömaita sekä pysähdys Kiirunan systeemikauppaan, koska unohdin ostaa suomen A-kaupasta huiputus-minibaari-jallupullon. Systeemissäpä ei muuten ollutkaan minibaaripulloja tai sitten ruotsalaiset osaavat ne jemmata piiloon suomalaisilta, joten tyydyin 350ml rommipulloon. Auto Longterm -parkkiin, rekkari respaan ja matkaan pääsin 17.30. Ostin Nikkaluoktasta myös kartan millä en kyllä tehnyt mitään sekä vihreää energiajuomaa.
Lompsis matkaan ja heti sain todeta, että aika paljon valuu porukkaa pois Fjällstationin suunnalta, suunnalta jossa oma maalini sijaitsi. Vastaantulijoita tervehtiessä yritin vähän pälyillä, että minkälaisessa kunnossa ihmiset palaa Kebnekaisen reissulta. Mieleenpainuvin oli heti alkumatkassa vastaan tullut tummempi kaveri jonka rinkka kenotti kierossa vasemmmalle ja lakki oikealle ja olemus oli muutenkin jotain muuta kuin särmä. Tervehtiessä kaveri ei katsonut silmiini vaan sen sijaan hänen lasittunut katse poltti rinkkani lantiovyöllä roikkuvaa ostamaani kylmää energiajuomapulloa.
Matkan aikana ohitin ryhmän ruotsalaismiehiä; pari vanhempaa sekä yksi nuorempi heppu, joiden kanssa vaihdoin muutaman sanasen englanniksi. Myöhemmin sama kolmikko ohitti minut, kun loihdin retkikeittimelläni Gourmet -ateriaa.
Gourmet
Fjällstation
Noin 10km vaelluksen jälkeen otin vaelluskengät pois jaloistani tarkastaakseni jalkapohjat ja huomasin, että oikeaan päkiään oli tullut pieni pikkurillinpään kokoinen rakko. Rakkolaastari päälle ja lenkkarit jalkaan, jottei aikaisemmin käyttämäni vaelluskengät enää hankaisi samaa kohtaa. Samalla vähän pyörittelin turtunutta vasenta nilkkaa.
Parit lyhyet ruokatauot ja perillä Fjällstationilla olimme yhtä-aikaa aikaisemmin tapaamani ruotsalaiskolmikon kanssa. Kello oli 1.30 kun tavoitteeni oli olla perillä ennen puolta yötä, mutta minkäs teet. Suihkuun Servicehuussiin, kuumaa vettä termospulloon respan keittimestä ja sitten telttapaikan etsintään. Tässä vaiheessa huomasin, että vasen nilkka nikotteli jo vähän enemmän, sitä kun on vuosien saatossa useampaan kertaan laiteltu paikalleen ja hommattu lekurilta tukipohjallinen ohjaamaan nilkkaa oikeaan asentoon.



Telttapaikka
Koska retkeilijöitä oli aika paljon, jouduin etsimään telttapaikkaa tovin. Lopulta löysin 200m Fjällstationilta Kebnen suuntaan polun vierestä kohdan josta edelliset telttailijat olivat siirrelleet enimmät kivet pois ja johon telttani juuri ja juuri mahtui. Alusta oli hieman kalteva, joten teltan suuaukon asetin kohti ylämäkeä ja pois päin polusta. En asettanut telttaa kokonaan kuopan pohjalle, koska ajattelin että jos jossain vaiheessa sataa vettä niin kuoppa täyttyisi hetkessä vedellä, vuoristossa kun ollaan.  Ruotsalaiskolmikko seurasi perässä ja pystyttivät teltan noin 30 metrin päähän. Eivät tainneet pojat tietää, että ymmärsin jonkun sanasen ruotsia, puhelivat jotain minun teltan pystytystaidoista. Eipä tuo käyttänyt heiltä yhtään sen nopeammin, vaikka heillä oli useampi käsipari hommaa hoitamassa. Termarista kuumaa vettä pakkiin, pieni sissinötköttipurkki sekä tomaattibasilikakeittojauhe ja sitten vain odotellaan. Keitosta odotellessa tarkastin jalat ja onnekseni sain huomata ettei uusia rakkoja ollut tullut.
Uni ei tullut, adrenaliinit vai mikä lie, mutta vielä klo 3.00 katsoin kelloa enkä ollut nukkunut vielä silmäystäkään.

24.7.2013 Keskiviikko

Havahduin ääneen joka kuulosti aivan siltä kuin vangit olisivat laahautuneet pitkin tyrmän käytäviä jaloissaan ruosteiset kahleet. Silmäni avattua tajusin olevani telttassa ja muistin oitis missä olin. Katsoin kelloani ja viisarit näyttivät seitsemää eli olin nukkunut noin neljä tuntia, pois lukien se aika kun heräsin yöllä huomatakseni, että yksi ilmapatjani säiliöistä oli tyhjentynyt.Turhapa tässä enää yrittää nukkua kun aavistelin, että kahleiden ääni tuskin vähenee seuraavien tuntien aikana. Kahleiden ääni lähti Kebnekaiselle johtavasta polusta tai paremminkin kivistä joita vaelluskenkä jos toinenkin jauhoi.
Ylös, ulos, Servicehusiin aamupalalle ja takaisin teltalle pakkaamaan tarvittavat tavarat päiväreppuun. Lisäksi otin matkaan suomenarmeijan vanhan kaasunaamarilaukun johon pakkasin retkikeittimeni (Esbit-kenttäkeitin), polttoaineen (Esbit -palat sekä pieniä honkapilkkeitä), pakin (M1942 canteen), sapuskat ja termarin jossa kahvia. Kroppa ei ollut ehtinyt palautua eilisestä 20km vaelluksesta, mutta ajattelin että kyllä se tästä lämpiää kunhan vain pääsen liikkeelle. Juuri kun olin lähdössä alkoi kuulua suomalainen molotus teltan ulkopuolelta. Suomalainen pariskunta oli ilmeisesti pysähtynyt ensimmäiselle tauolleen telttani kohdalle, joten kävin heitä moikkaamassa. Kertoivat että olivat jo kolme vuotta aikaisemmin käyneet Kebnekaisella, mutta huippu oli jäänyt muutamien satojen metrien päähän veden ja voimien ehdyttyä. Ensimmäinen ajatus oli, että voiko ihminen olla niin poikki ettei jaksa muutamaa sataa metriä enää kävellä. Ilmeisesti voi, mutta voiko käydä itsellekkin ajattelin. No ei, eihän tuo ole kuin 20km lenkki tai vähemmän. Pariskunnan naispuolinen pelaaja neuvoi, että kannattaa ottaa matkaan aurinkorasvaa. Aluksi vähän epäröin kun olin jo aamulla kroppaani voidellut aurinkorasvalla ja eihän tässä mihinkään Marbelloon oltu menossa. Taivuin kuitenkin ja otin matkaan kokonaiset 200ml aurinkorasvaa. Turhaa painoa sanoisin, mutta jos joku on Kebnekaisella jo aikaisemmin käynyt niin kyllä se on parempi luottaa kokeeneempien sanaan.
Nyt varsinainen matka alkoi ja ensimmäiset 5km oli helppoa ja mainitsenpa senkin, että vasen nilkka tässä vaiheessa vielä OK, peruskoulu arvosanoilla 9½. Ensimmäisen 5km aikana kuitenkin harhailin "mainstreetista" ja kulkemani polku vei alas lähelle puroa vai jokiko se nyt on (Kittelbäcken vai Giebmejohka?) joka läntistä polkua pitkin kulkiessa pitää ylittää. Joka tapauksessa reitiltä löysin kengänpohjan päkiäosan. Mietin vain, että onkohan ko. vaeltaja kääntynyt takaisin jos on huipulle ollut menossa vai onko ollut jo huipulta tulossa. Veikkaan jälkimmäistä, koska aika turta pitää kuskin olla, jos ei huomaa että osa auton pidosta ja jousituksesta jää matkalle. Tietenkin jos ei ole välineitä (teippiä, rautalankaa, pikaliimaa, narua, suutaria, jne...) matkassa jolla hajonneen kengän saisi korjattua, niin minkäs teet. Tietenkin roskan olisi voinut korjata matkaan, jos kulkija on edes huomannut sen pudonneen.
Samoihin aikoin huomasin, että lauma mummukoita oli lähtenyt myös samalle reitille. Ajattelin, että nuo eivät kyllä ikinä pääse huipulle ja jos pääsevätkin niin eivät palaa tämän auringon aikana lähtöpisteeseensä.


Kaffedalen kaukana vielä
Ennen Vierramvare -tunturia pysähdyin laaksossa keittelemään keitoksia, koska huomasin että moni muukin oli tehnyt samoin. Ruotsalaiskolmikolla oli näemmä samat ajatukset, joten parkkeerasin heidän viereen ja muutama sananen vaihdetiin. Suomalaispariskunta saavutti minut tässä vaiheessa ja pariskunnan miespuolinen osallistuja kertoi, että tämä on aikalailla viimeinen piste mistä vettä saa ennen huippua. Vähän ennen tätä keskustelua ruotsalainen vaeltaja aasialaisine tyttöystävineen/vaimoineen kertoi, että olemme nyt puolessa matkassa jos matkaa kartalta mitataan, joten ajattelin että riittääköhän minun 0,5l mehupullo, pakin ~litra ja termarin kahvi huipulle asti. Tiesin loppumatkan huipulle kuluttavan juotavaa enemmän kuin alkumatka, paistoihan aurinko lähes pilvettömältä taivaalta joten join vettä ruokailun yhteydessä niin paljon kuin napa veti.
Ruokailun jälkeen matka jatkui ja edessä oli jyrkähkö nousu Duolbagornin ja Vierranvárrin välistä jossa polun oikealla puolella oli luminen rinne. Ajattelin, että jos lumelle pääsen, niin sitä pitkin on helmpompi nousta, koska sitten ei tarvitse varoa keikkuvia kiviä, joita koko loppumatka käytännössä oli. Jos joku on käynyt Pyhän Noitatunturilla ja kulkenut kesäreittiä eli Noitatunturin eteläpuolta niin reitti on jokseenkin samanlaista kivirakkaa, mutta Kebnekaisella paljon arvaamattomampi. Nousu Vierranvárrin päälle alkoi jo tuntua vasemman nilkan lisäksi myös kunnossa, joten päätin istahtaa Vierranvárrin huipulla olevien kivipatsaiden luona. Naamaa ja käsivarsia hieman kipristeli, joten arvasin auringon antaneen osansa, joten ei muuta kuin rasvaushommiin. Onneksi luotin kokeneempien neuvoihin. Suomalaispari saavutti minut ja tässä vaiheessa he esittelevätkin itsensä; Ilona ja Sami. Mummukat yllättivät ja myös he saapuivat huipulle juuri kun olin lähdössä alaspäin kohti Kaffedalenin laaksoa.
Nyt alkoi sitten lasku laaksoon joka oli ainut lasku koko matkalla Kebnekaisen huipulle. Pohjalle päästyäni muistin kuinka vihaan tulla alaspäin, koska alaspäin tuleminen ottaa melkoisesti polviin vaikkei selässä olisikaan reppua kummempaa painoa.
Laakson pohjalla oli pieni puron tapainen josta täytin juomapullot, sillä niin muutkin näytti tekevän. Hieman kyllä epäilytti ottaa vettä kyseisestä paikasta, koska ihmiset olivat kulkeneet sieltä täältä lumisen puron yli ja laakson pohjalla saattoi olla mitä tahansa valumavesiä Vierranvárrin ja Kebnekaisen suunnalta. Vähän jo väsähtäneenä kävelystä ja lyhyistä yöunista naureskelin, että jos saan tästä vedestä jonkun p*sk*taudin niin saa varmaan joku muukin, liukastellaan sitten p*sk*ssa koko sakki.
Lähdin jatkamaan nousua kohti huippua, jota ei ollut vielä näkynyt kuin kerran vilaukselta joitain tunteja aikaisemmin. En ehtinyt ottaa kuin muutaman askeleen ja tunsin viillon vasemmassa nilkassa. Pitihän se arvata, sieltä se pirulainen alkaa esittelemään sarviaan. Nousin varmaan 50 metriä ja oli pakko pysähtyä, koska nilkka oli jo sen verran kipeä etten voinut laskea painoa vasemmalle jalalle juuri ollenkaan. Seuraavat 50 metriä piti nojailla keppeihin jo reilummasti ja taas piti pysähtyä. Ei tästä tule mitään ajattelin. Olen väsynyt, nilkka sökönä ja tiesin että tulevat laskeutumiset tappaa vielä polvetkin. P#rkl, periksi ei anneta ja sisulla ylöspäin kerran tänne asti on tultu. Ajattelin etten aio tehdä tästä samanlaista päiväkirjamerkintää, minkä Ilona ja Sami olivat tekemässä eli joutuvat tulemaan uudestaan kärsimään tämän kivirakan, koska huippu jää ensimmäisellä kerralla saavuttamatta. Nyt ymmärsin kuinka voimat todellakin voivat loppua tällä reissulla.
50 metriä taas kohti avaruutta ja nyt jo hengästyin hiukan sen lisäksi että nilkka oli kuin tulessa. Ei p#rkl, ei tämä tule onnistumaan millään. Mitä järkeä tulla hajottamaan nilkka tänne asti. Viimein oli pakko ottaa ensiapulaukku ja nielaista särkylääke kurkusta alas.
Onneksi olin ottanut matkaan kepit joihin nojaten pääsin huipun juurella sijaitsevien mökkien kohdalle. Kävin vain vilkaisemassa lännenpuoleista uudempaa mökkiä jonka vieressä oli huussi. Sisällä näky oli aika sanoin kuvaamaton. Hirveä roskakasa heti oven vieressä käytävällä ja sisällä kosteus oli niin huima, että ikkunat olivat huurussa ja koko kattoladoitus oli homeessa. Lompsin ulos ja samassa aloin muistelemaan, että mistähän pienestä puronnorosta hetki sitten otin vettä jotta sain särkylääkkeeni nielaistua, koska ulkona oli huussi ja tuskin sitä on aina tyhjennetty kun se täyteen on tullut. No empä jaksa liukastelua tai mitään muutakaan mahaan liittyvää nyt tässä mietiskellä vaan jatkan eteenpäin.
Jätin ruokalaukkuni ison kiven viereen vanhemman mökin kohdalle, jossa en edes viitsinyt käydä. Katselin taaksepäin hieman maisemia, jotta löytäisin takaisin laukulle huipulta palattaessa. Parit energiapatukat naamaan ja kohti huippua. Särkylääke helpotti vähän nilkkakipua, mutta hauskuus koko hommasta oli kaukana. Käytännössä kepit toimivat vasempana jalkana ja kieli puruluuna.
Vierramvaren päältä
Mutustelin energiapatukkaa kun nuorehkoja ruotsalaisia tuli huipulta alaspäin. Kovasti tuntui olevan asiaa ruotsiksi, enkä pystynyt tarinantulvaa keskeyttämään koska pureskelin jankkimaista energiapatukkaa. Lopulta näytin käsilläni Timeout -merkkiä jonka poika ymmärsi ja lopettikin heti demonikielen tavaamisen, mutta tytöt vain jatkoivat turinointiaan. Lopulta sain sanottua, etten puhu ruotsia. Kieli vaihtui englanniksi ja nuoret kertoivat, että jo seuraavan punaisen kiven kohdalta huippu näkyisi. Lunta oli jo paikoin ja kun saavutin tämän punaiseksi maalatun kiven, siitä ei näkynytkään huippu vaan seuraava punainen kivi. Mitäs helkaria, taasko minua huijattiin. Rinne oli jo loiva tässä vaiheessa joten kiristin vauhtia seuraavalle punaiselle kivelle joka olikin lähellä. Voihan Dejavu ja Bon Voyage, huippua ei näkynyt vieläkään vaan seuraava iloisen punainen kivi loisti lumen keskeltä. Sen saavutettuani huippu näkyi vihdoinkin sekä joukko retkeilijöitä lumisen huipun juurella.
Ruotsalaiskolmikko oli saapunut paikalle tuntia aikaisemmin ja ihmettelivät että mikä minulla kesti. Esittelin heille turvonnutta nilkkaani ja edes harpilla ei saa niin pyöreitä silmiä kuin tällä nuorimmalla ruotsalaisella oli, joten eipä viivyttelyni syytä tarvinnut heille edes tulkata.
Reppu selästä, sommat keppeihin ja kohti huippua. Huippu oli kapeampi kuin oletin, vain muutamia kymmeniä senttejä. Jos jalka olisi jommalle kummalle sivustalle liukastunut niin se olisi ollut siinä tämä maallinen taival, joten jäärautojen vuokraus Fjällstationilta ei ehkä olisi ollutkaan huonoa idea.
Keli oli puolipilvinen, joten näkymä oli aika hurja. Aivan kuin olisi keikkunut neulan nokassa josta näkymä kantoi varmaan sadan kilometrin päähän. Pilvet tuntuivat olevan oudon matalalla, joka teki kokemuksesta vielä vaikuttavamman.
Näkymä huipulta
Yhtäaikaa huipulle tuli ruotsalaismies ja syy huipulle tulemiseen hänellä ja hänen kaverillaan oli, että tämä oli hänen polttarien päätepiste. Otappas minusta kuva niin pääsen pois, tokaisin.
Sitten lähdin vyörymään alaspäin ja huomasin, että vasen nilkka on aika huonona.. suomeksi p*skana. Laskin korkeassa polviasennossa alas lumista huipun reunaa, mutta ruotsalaiskaverukset laskivat lumisen rinteen persmäkeä. Itse en olisi tohtinut, kun kuka tietää millainen kivipiikki siellä törröttää heti lumen alla ja pahimmassa tapauksessa kassit ratkeaa tai vähintäänkin housujen persaus. Olisihan se perin ikävää jos täällä housujen persaus ratkeaisi ja loppu matkan ratkelmasta vilkkuisi kalsarit =). Liuin alas ja samalla Ilona ja Sami tulivatkin vastaan, ilmeisesti toista kertaa ei enää peräännytä. Spectacular!
Mummukatkin kävivät vuoren huiputtamassa ja vetivät bisseä huiputuksen kunniaksi. Aika hurjia muoreja. En tiedä olinko tuulen alapuolella vai aistit vain herkällä kun selvästi haistoin maltaan tuoksun sekä Baijerilaisen itärinteeltä poimitun humalan.. no ei nyt sentään... oluen minä vain haistoin ja vesi herahti kielelle. Nyt hieman harmitti, että jouduin jättämään Kiirunasta ostamani rommipullon autoon, koska pullo painoi puolisen kiloa. Tosi gramman-viilaaja-vaeltaja katkaisee hammasharjan ja puristaa hammastahnatuubista liian tahnan pois, joten ajattelin että puoli kiloa on puoli kiloa. Sami kertoi myöhemmin, että tosi grammanviilaajat jopa repivät varusteistaan turhat logot ja korvaa metalliset vetoketjujen vetimet naruilla.
Juuri kun Ilona ja Sami liukui alas huipulta, vastaan tuli ilmeisesti saksalaisperhe, joilla oli kaksi lasta mukana; tyttö ja poika. Lapset eivät varmasti olleet kuin korkeintaan 8 vuotta, joten nämä lapset eivät olleet mitään nykyajan vässykköitä. Hatun nosto!
Se siitä, puolet matkasta vielä edessä ja tiesin sen olevan yhtä juhlaa, koska alaspäinhän tullaan nopeammin. Koska ylös kipuaminen kesti kahdeksan tuntia niin alas mennään varmaan viidessä. Kuvan ottanut ruotsalaismies aikoi ehtiä vielä ennen yhdeksää Fjällstationiin tilaamaan oluen. Itse vähän epäilin, että niinköhän onnistuu koska kello oli jo ehtinyt yli neljän iltapäivällä.
Ei muuta kuin matkaan. Ilona ja Sami lyöttäytyivät mukaan tai minä heidän. Juhlat olivat aika huonot heti alusta lähtien, sillä alaspäin tuleminen otti nyt nilkan lisäksi polviin. Mihinhän jätinkään ruokalaukkuni, se oli se iso kivi, joo sehän se oli, samanlaisia kiviä vain näkyi joka paikassa. Hieman suuntimia ympäröivistä huipuista ja muistelin että kohti Duolbagornin kruununmallista huippua pitää mennä ja sielthän se mökki ja laukkui löytyi. Laskeutuminen Kaffedalen solaan ja vaikka nojasin reilusti keppeihin silti nilkkaan koski välillä niin paljon, että jouduin pistämään silmät kiinni. Se on ehkä tyhmintä mitä tuollaisessa rinteessä voi tehdä. Alhaalla solassa lämmittelin sapuskaa ja ehdotin Ilonalle ja Samille, ettei minua tarvitse odotella, koska minulla menee kuitenkin tovi ruokailessa.
Mummukat olivat jo lähteneet ja ilmeisesti he jättivät pussikeittopussinsa solaan kivelle. Niin hienolta kun vielä hetki sitten tuntui, että vanhat ihmiset jaksavat nousta tänne asti, niin eivät sitten jaksa viedä roskiaan mennessään. Mielessäni mitätöin heidän suorituksen huipulle pääsystä. Asiahan on nyt niin, että kun tuonne solaan jätetään ruuantähteitä ja jätöksiä, niin kyllä sinne vähintään linnut löytävät tiensä helpon ruuan perässä ja sittenhän linnutkin jättävät jätöksensä sinne, pahimmillaan puroihin mistä juodaan. Sen pitemmittä miettimisiä lähdin kipuamaan kohti Vierramvaren huippua. Ylöspäin nouseminen tuntui huomattavasti mukavammalta kuin alaspäin meneminen. Jossain vaiheessa nousua tavoitinkin aikaisemmin lähteneet Ilonan ja Samin. Vierramvarelta laskeutuminen oli tuskaisin vaihe koko reissulla, sillä jokainen askel piti miettiä tarkkaan, sillä jokainen askel tuntui nilkassa ja polvissa. Jouduin pitämään useita taukoja ja vaikka kehoitinkin Ilonaa ja Samia lähtemään sillä he liikkuivat selvästi nopeammin, silti he jäivät odottelemaan. Saavuimme lumiselle uralle josta aikaisemmin olin noussut. Mummukat olivat joitain kymmeniä metrejä alempana. Nyt päätimme mekin laskea hieman persmäkeä. Vauhtia oli pakko jarrutella, koska rinne oli hyvin jyrkkä ja lopulta päätyisi kivikkoon, joten mihinkään vapaapudotukseen vauhtia ei kärsinyt päästä. Mäkeä laskemalla saimme mummukat kiinni. Harmi kun en ottanut niitä solaan jätettyjä ruokapusseja matkaan, jotta olisin voinut kysyä mummukoilta, että unohtivatko he nämä lähtiessään.
No matkaan ja mummukat lähtivät harhailemaan kauas vasemmalle kun polku kulki oikealle. Tylsää ja veemäistä alamäkeä joka tuntui sen verran alaraajoissa joten lisää särkylääkettä naamariin ja matka jatkuu. Parit purojen ylitykset, lukemattomat jalkojeni lepuuttelut ja lopulta Fjällstationin maston punainen lamppu näkyikin.

Puron ylitys
Kellohan oli jo yli puolen yön ja baari oli kiinni ts. mitään kiirettä ei enää ollut ja ajalliset tavoitteet vain menneitä unelmia. Matkalla ohitimme vielä isän ja pari teini-ikäistä poikaa joista toinen poika oli kyllä loppuun ajettu. Jossain vaiheessa taaksemme ilmestyi pieni poika ja tajusin, että huipulla vastaan tullut perhe oli saanut meidät kiinni. Pohdin ja hieman häpesin mielessäni, kuinka hitaasti nilkutankaan jos kerran pieni poika saa meidät kiinni. Lopulta maston valo olikin jo vieressä ja telttani myös ja kelloni kertoi että matka oli kestänyt 18 tuntia, UGH! Aika kauas 12 tunnin tavoitteesta, mutta minkäs teet kun koivet on mitä on. Suihkulla sukan pois ottaessani ihmettelin jalkani omituista muotoa ja värisävyjä. Nilkka oli reilusti turvoksissa ja Nikkaluoktasta Fjällstationille siirtymisen aikana oikeaan päkiään saamani rakko oli kasvanut jo teelusikan kokoiseksi. Rakko oli pinkeä, koska sen osittain peitti rakkolaastari. Aika veikeän näköinen pieni pallo, joka sykki sydämmen tahtiin punaisena ja valkoisena.
Ruokailun jälkeen kömmin takaisin teltaan ja ajattelin että, rakko pitää puhkaista, koska muuten se ei ehdi parantua perjantaiksi kun silloin olisi edessä Nikkaluoktaan siirtyminen. Kaivoin esiin neulan, paperia ja desinfiointiaineen. Välittömästi kun tökkäsin neulan rakkoon rakkonestettä suihkusi metrin kaaressa, koska rakkolaastari oli venynyt kireäksi kuminauhaksi rakon päälle. Koska istuin teltan oven suulla, ensimmäinen roiskaus lensi telttaan sisälle, sitten nopeasti oikaisin koipeni pihalle, jotta loppu neste lentäisi ulos päin. Melko huvittavan näköistä kun jalasta lentää sellaisessa melkein puolen metrin kaaressa rakkonestettä sydämmen sykkeen tahtiin. Naureskelin mielessäni, että rakon puhkaisu olisi pitänyt tehdä vasta aamulla ja esitellä sitä ohi kulkeville vaeltajille jotka suuntasivat Kebnelle. Varmaan osa olisi kääntynyt samantien takaisin.
Keppeihin nojaaminenkin näemmä verotti jonkun verran, sillä kädet olivat niin turvoksissa ettei rannekello mahtunut kädestä pois. Olkoot sitten siinä ja ei muuta kuin särkylääkettä ja lihastarentouttavaa naamariin ja unta kuulaan. Lihastarentouttavia joudun napsimaan aina silloin tällöin Myotonian vuoksi ja niissä on sellainen pirullinen seikka, että ne väsyttää melkoisesti. Nyt tuo seikka ei haitannut pätkääkään, päinvastoin.

25.7.2013 Torstai

Aamulla heräsin taas vankilan käytäviltä. Nilkkaa lukuunottamatta kroppaa kivisti yllättävän vähän, mikä ilmeisesti johtui siitä että olin eilen joutunut popsimaan särkylääkkeitä kuin popcornia. Aamupalalle ravinteliin kun tuntui, että pussipuuro ei oikein maistu. Ilona ja Samikin olivat siellä niin pirteän näköisenä kuin nyt voi vain olla moisen urakan jälkeen. Aamupalan jälkeen piti palata taas nukkumaan. Uni oli aika pätkittäistä ja lopulta heräsin kun maha kaipasi murkinaa.
Lompsin taas ravintolaan, jossa lounasta oltiin juuri kattamassa. Lounasta en jaksaisi odotella, joten otin reilun kokoisen voileivän ja muutaman oluen. Kävihän siinä joku ruotsalainen vääräleuka kommentoimassa ruokahaluani, leipä kuulemma oli tarkoitettu kahdelle henkilölle.
Teltalle palatessa keli oli jo aika lämmin joten avasin teltan oviaukon ja työnsin telttapatjani puoliksi pihalle. Tein pienen tieteellisen kokeenkin ja asetin pesemäni pyyhkeen ja paidat märkinä teltan päälle. Kun aurinko haihdutti vettä vaatteista niin teltan katto tuntui näistä kohtaa huomattavasti viileämmältä, kuin kohdasta jossa ei ollut märkää vaatetta. En muista ilmiön nimeä, mutta taisivat joskus testata vastaavaa juttua Myytinmurtajissakin.
Pötköttelin siinä sitten ylövartalo teltassa ja loppu kroppa ulkopuolella. Päälläni oli vain boxerit ja ajttelin ettei se ketään häiritse kun muutama muukin oli tehnyt samoin. Koska selkälihakset jumittivat jouduin ottamaan lihastarentouttavan lääkkeeni, jonka seurauksesta pian nukahdinkin.
Herätys oli melkoinen, sillä heräsin siihen että minua paleli ja oli jo yö. Mitähän ne Kebneltä yöllä palanneet vaeltajat ovat miettineet, kun lämpöä oli korkeintaan +10 astetta ja yhdestä teltasta näkyy puolialastoman miehen raajat.

26.7.2013 Perjantai

Dejavu och Bon Voyage också, tyrmäherätys. Vaelluskenkä ei mahtunut vasempaan jalkaan joten peli oli selvä.
Aamupalalla käydessäni kyselin respasta, notta paljonko se helikopterikyyti Nikkaluoktaan maksaa ja milloin lähtee. 800 kruunua ja lähtö reilun tunnin kuluttua. Kiirettä pitää kun teltta oli purkamatta ja rinkka pakkaamatta, puhumattakaan siitä etten loikkinut enää nuoren kauriin tavoin. Kamat kasaan ja vauhdilla kohti helipadia. Sen verran kiirus tuli etten ehtinyt Ilonalle ja Samille jättää mitään viestiä että olen jo lähtenyt, koska olimmehan edellispäivänä sopineet että voitaisiin aamulla nähdä ennen kuin jatkamme matkaa Nikkaluoktaan.
Helikopterilla Nikkaluoktaan (Fingerpori!)
Helikopterivuoroa piti sitten odotella kuitekin reilu tunti, koska lomalaisia oli kuskattava reilu 30. Helikopterimatka Nikkaluoktaan kesti vain 6 minuuttia ja oli kyllä oikea valinta jalkani suhteen. Perillä Nikkaluoktassa jouduimme norjalaismiehen kanssa vielä odottelemaan seuraavankin kopterin käyntiä, koska kopteria purkanut vanhempi työntekijä ei huomannut ottaa vaellussauvojamme pois kopterista. Norjalaismies kertoi yrittäneensä myös Kebnen huipulle, mutta hänkin oli luovuttanut Kaffedalenissa ja kääntynyt takaisin. Nikkaluoktassa käväisin vielä suihkussa ennen kuin lähdin jatkamaan matkaa suomeen. Jonkin verran kaloreita retkellä kului, koska matkalla Nikkaluoktasta Ouluun jouduin pysähtymään kolmesti syömään lämpimän aterian.
Illaksi kotiin ja sukka jalasta, se siitä kauriin kepeydestä.
Kotosalla.
Turvotus jo laskenut, mutta
luut eivät näy vieläkään.

Tarinan opetus: Kebnekaisen huipulla käynti ei ole kummoinenkaan ponnistus jos kintut ovat vain kunnossa ja malttaa edetä omaa vauhtia. Tämän vahvistaa sekin, että päällä kävi niin nuoria kuin vanhoja, laihoja kuin myös reilusti ylipainoisia. Aika moni kääntyi takaisin kesken matkaa, varsinkin Kaffedalen sola tuntui monelle olevan retken puoliväli. Ilmeisesti siinä kohtaa monelta loppui vesi, sapuska, kunto tai sitten tulivat järkiinsä. Minulle käynti huipulla oli sen verran vaativa että päätin kirjoittaa tämän blogin. Lisäksi tämä on muistutus itselleni siitä, etten mene sinne enää koskaan, en ainakaan ennen kuin saan jalkani oikeasti kuntoon.