lauantai 23. huhtikuuta 2016

Retkikamina ammulaatikosta - Ammo can bushcraft stove


Idean retkikamiinaan sain seuraavista linkeistä: http://vaellusrinkka.blogspot.fi/p/telttakamina.html ja
http://jonsbushcraft.com/ammo-can-stove.htm

Shorter version in english.
Idea for bushcraft store came from following links:
http://vaellusrinkka.blogspot.fi/p/telttakamina.html and
http://jonsbushcraft.com/ammo-can-stove.htm

Tarkoitus oli tehdä kevyt ja pieni ammuslaatikko kamiina pää-asiassa varastosta suoraan löytyvillä tarvikkeilla. Suunnittelin luukun niin, että kahva toimii ilma-aukonsäätimenä sekä ylös käännettynä se pitää luukun kiinni eli kuljetusasennossa.
ENG: Cheapa$$ stove.



Luukku kuljetusasennossa.

Mig -hitsaus langasta taivuttelin hakasen joka toimii jokseenkin jousen tavoin ja sitä voi säätää eri asentoihin.



ENG: Spring kind of latch system for door handle.



Vanhasta sähkökiukaan Saunasydän kostuttimesta oli jäänyt putki jota käytin piipun adapterina. Taoin kylmänä siihen kauluksen jonka avulla se kierretään paikoilleen kahvan nipukan ja kannen taivutetun pellin alle. Näin jälkikäteen mietittynä leikkasin turhaa loven tuohon kannen peltiin, mutta pysyypä tuo piippu siltikin jämysti.
ENG: Chimney pipe adapter locked in place. 


Kaminan sisään välilevyn päälle tulee myös pätkä putkea jossa aukko vain toisella sivulla, Tämä nyt on vain tällainen testikalikka jolla varmistetaan että savut päätyvät piippuun ja tarvittaessa tuota osaa voi pyöritellä niin että savun saa kiertämään pitemmän matkan kaminassa ennen kuin se poistuu piippuun.



Kamiinan piippu on 1 metrin mittainen rullattava titaanikalvo johon tein polkupyöränvaijerista ja sähköliittimistä lenkit.
ENG: 1 meter titanium foil pipe. Thickness 0.12mm.


Säilytin kantokahvan joka voidaan lämmityksen ajaksi kääntää sivuun ja näin vapautuu tila kattilalle.


Vanhasta grillistä jäi rosterin palanen josta taivuttelin välilevyn jotta palokaasut joutuvat kulkemaan pitemmän matkan eikä paina suoraan piippuun ns. jälkipoltin.
ENG: Baffle for secondary burn.



Jälkipolttimelle (jos tätä voi sellaiseksi kutsua) tuon lisäilmaa takaseinään kiinnitetyn putken kautta, siinä toiveessa että ilma ehtisi lämmetä ennen kuin päätyy palopesään. Tälle mietin monimutkaisempiakin ratkaisuja, esim. pitempi putki pohjan kautta ja jopa kanteen, mutta päädyin tähän simppeliin ratkaisuun.
ENG: More air for secondary burn.

Jälkipolttimen ilmanottoaukko.
ENG: Intake for secondary burn.


En irroittanut aukosta muodostunutta pellin palasta vaan käänsin sen kamiinan sisään ja sen altakin tuli saa happea.
ENG: And even more air holes.


Lepo!

Kaatumisenestinviritys

Total weight 3.5kg.

Painoa kamiinalle tähän asti on kertynyt 3,5kg. Piipun pään kipinäritilä puuttuu vielä tästä, jota ei myöskään kuvissa näy.

Epäilyttää hieman kamiinan kestävyys varsinkin kun käytin monia eri metalleja (alumiini, ruostumaton teräs, titaani ja mitä lie rautapeltiä). Käsittääkseni eri metallien välille voi syntyä sähköpari jolloin toinen metalleista alkaa hiljokseen syöpymään. So not.


Syy miksi piippu on edessä eikä takana on se, että halusin että savu kiertää takaseinän kautta, ettei luukkua aukaistaessa liekit löisi luukusta ulos jos jälkipolttimen aukko olisikin luukun puoleisella reunalla.


Ammuslaatikko 20€
Titaaninen rullattava piippu ~35€
Teräs popniittejä ja muuta tilpehööriä  ~20€

3 kommenttia:

  1. Mistä tuota titaanikalvoa voi ostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt löydä just samaa itemiä Ebaysta, mutta tässä on sama myyjä ja kyllä just samat speksit kuin omassa kalvossani:
      http://www.ebay.co.uk/itm/TITANIUM-Foil-Big-Roll-39-4-inch-sheet-Plate-titane-thickness-0-12mm-/272250847214?hash=item3f636a3fee:g:R~EAAOSw~OVWuv4H

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista